Opleidingen

Mercurius Wageningen is de studievereniging van drie opleidingen:

Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen
Bachelor Economie en Beleid
Master Management, Economics and Consumer Studies

Een Bachelor-programma bestaat uit 180 ECTS verdeeld over 3 jaar: B1, B2 en B3. Een ECTS staat gelijk aan 28 studie-uren. Over het algemeen zijn de meeste vakken in Wageningen 6 ECTS waard, wat overeenkomt met 168 studie-uren. Jaar 1 van de Bachelor (B1) heeft voor alle studenten van één studie dezelfde inhoud. Aan het einde van dit jaar ontvang je een bindend studieadvies.

In het tweede jaar (B2) maak je een keuze voor één van de specialisaties binnen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen (Bedrijf of Consument) of één van de aandachtsvelden binnen Economie en Beleid (Milieu en natuurlijke hulpbronnen, Agri-sector, Ontwikkelingsvraagstukken of Ruimtelijk beleid).

In het derde jaar (B3) vul je je vrijekeuzeruimte in en schrijf je je BSc Thesis. Het is van belang een weloverwogen keuze te maken voor de vakken die je gaat volgen in je vrije keuze ruimte. Je hebt 30 ects aan vrije keuze ruimte in je bachelor. Dit is een erg groot deel van je bachelor en daarom moet het relevant zijn voor je studieprogramma. Hierbij helpen we je als studenten door in het tweede jaar van de bachelor een assessmenttraject te volgen.
Het is mogelijk om een minor te kiezen, dit is een vastgesteld pakket met vakken. Voor een overzicht van minors aan de WUR kijk je hier. Ook andere universiteiten bieden minoren aan voor studenten. Dit is een mooie manier om te zien welke universiteiten vakken aanbieden in jouw interessegebied. Behalve dat je een passende minor kan vinden, is het ook een goede oriëntatie manier om te zien aan welke universiteit er vakken binnen jouw interesse aangeboden worden. Daarnaast is het mogelijk om zelf losse vakken te kiezen (dit noem je dan geen minor).

Wil je een tijdje niet studeren? Je kunt je wanneer je eenmaal ingeschreven bent voor de bachelor opleiding uitschrijven. Let er wel op dat je je niet op elk moment weer kunt herinschrijven voor de opleiding. Enkel per 1 september en per 1 februari kun je heringeschreven worden en de studie weer oppakken. Een onderbreking van augustus tot 1 februari is op deze manier dus mogelijk.

 

Overige informatie

 

Vrije keuze ruimte/exchange

Je vrijekeuzeruimte kun je vorm geven aan Wageningen Universiteit, een andere universiteit in Nederland of aan een universiteit in het buitenland: een exchange.

Het is een onvergetelijke ervaring om een tijdje in het buitenland te studeren. Je kunt dit kunnen doen als onderdeel van je studie in Wageningen, bijvoorbeeld door je keuzevakken te volgen aan een universiteit in het buitenland of te kiezen voor je stage of afstudeervak in het buitenland. Hoe kun je dit organiseren? In het tweede jaar is er een uitleg door de Erasmus coordinator en op de website lees je meer.

Marita van den Bergh is de Erasmus Coördinator (EC)voor de Social Sciences studenten. Je kunt per mail een afspraak met Marita maken. 

In deze vlog vertelt Sophie je meer over de voorbereidingen voor deze exchange.

Goedkeuring studieprogramma

Dit totaal pakket B1, B2 en de op maat invulling in je vrijekeuzeruimte dien je minimaal 6 maanden voor afstuderen te laten goedkeuren door de studieadviseur en examencommissie.
Dit doe je door SPA (Study Programme Approval) in te vullen. Deze vind je op de website van SSC.
SPA bestaat grofweg uit vier onderdelen:

  1. Common Part (Dit zijn de vakken die elke student van de opleiding volgt)
  2. My Majors (Dit is je specialisatie of aandachtsgebied)
  3. My Minors (Deze optie gebruik je wanneer je kiest voor een bestaande minor)
  4. Optional Part (deze optie gebruik je wanneer je zelf losse vakken selecteert om je pakket in te vullen)

Thesis (bachelor)

De bachelor thesis of scriptie (11 ects) is een individuele opdracht waarin je onderzoek doet op grond van een, door jou zelf geformuleerde, probleemstelling. Je wordt begeleid door een docent van een van de leerstoelgroepen die bij jouw specialisatie/ aandachtveld horen. Je plant je scriptie je derde studiejaar. 

Voordat je aan je BSc scriptie mag beginnen moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Vakken van het eerste jaar behaald hebben
  • Minimaal 42 ECTS van de tweede jaars vakken behaald, waaronder de vakken die jou voorbereiden op je thesis
  • Het assessmenttraject in het tweede jaar hebben afgerond
  • Een keuze gemaakt voor de invulling van je vrijekeuzeruimte

Meer informatie en de course guide vind je terug op de site voor de thesis.

Voor de bachelor thesis hoef je je niet vooraf te registreren. Samen met de thesis coördinator/je begeleider stem je een start en einddatum af en de leerstoelgroep zorgt voor je registratie aan het eind van het traject.